Search

Det kostar på

Det finns ett outtalat tvång om att befinna sig på vissa sociala plattformar online. Åtminstone känner jag så för egen del. Så om jag uttalar mig om varför jag tycker så?

Först och främst gillar jag inte att allt ska vara ”gratis” och att man förväntas registrera sig på ständigt nya plattformar som just då/nu är populära. Är det inte reklamfinansierade inlägg, så samlar de in så mycket data från mig som användare att det är skamligt hur det används.

Twitter

  • Jag vet inte riktigt varför jag återfinns här. Det är en mikroblogg och största dödssynden jag kan se är när man skriver/länkar till nyheter utan själv ha en åsikt kring nyheten. För nyheten i sig har alla ändå redan sett i nyhetsrapporteringen. Därför gillar jag möjligen Twitter ur perspektivet mikroblogg men tycker det är sorgligt att man ökade på så det är mer än 140 tecken per inlägg nu. Och med blogg så känns det inte riktigt adekvat med twitterkonto, men det är enkelt och snabbt att skriva nåt via telefonapp. Men det blir ändå begränsat och ytligt. Kanske det är ett komplement till bloggen att också skriva mikroblogg som ingen läser?

Facebook

  • Min närvaro är minimal och jag avregistrerade mig faktiskt någon vecka efter att jag anslöt i FB:s barndom (när bara inbjudna kunde registrera sig). Men samtidigt pågick också stora bloggflykten där många lämnade bloggosfären och istället fortsatte ”chatta” via FB istället för via gästböcker. Men också det har ebbat ut. Så varför är jag kvar på FB? Det är enda sättet för mig att fortfarande stå i kontakt med mina kusiner i Finland. Min enda kontakt med finska släkten. Vi kan inte kommunicera med varandra, men vi kan ändå följa varandra på distans och se vad som händer hos oss. Men det känns lite smärtsamt att behöva vara på FB där det förekommer så mycket ofiltrerat skit, även om jag inte ser så mycket av det (jag är restriktiv med vem/vad jag följer även om jag har typ 600 ”vänner” (mestadels ett sätt för oss med skägg att visa stöttning gentemot varandra).

Instagram

  • Mitt selfiekonto som jag inte använder till så mycket annat än just selfie. Vilket jag inte uppskattar i den här utsträckningen med tanke på hur många jag publicerat sedan typ 2015. Här hade jag också gärna släckt ned, men bör inte. Det är plattformen den internationella skäggklubben använder för att kontrollera att man uppfyller kraven för medlemskap, samt bli meddelad ”rank ups” i klubben. Så det är mitt eget val att vara med i skäggklubben, så jag får stå mitt kast och bara acceptera läget med Instagram. Men jag drar mig verkligen för att publicera bilder. Det blir mer och mer sällan. Bara när det är nödvändigt.

Andra sociala plattformar? Förmodligen, men inga som jag kommer på så här på rak arm. Snapchat har jag hoppat av. Tiktok har jag aldrig varit intresserad av. Och jag vägrar ”reels” och andra videofrekvenser. Jag gillar inte ens Youtube.

Och i dag blev jag lite upprörd när jag vaknade till att webbhotellet automatiskt dragit 1500 kr för ännu ett år. För några månader sedan nedgraderade jag och förra året kostade mitt stora paket 900 kr. Nu har de alltså nära på dubblat avgiften en för mindre paketlösning. Utan meddela 1) avgiftsförändring, 2) kontodragning. Nåja, drabbar ingen fattig. Tur det inte är ekonomiskt dåliga tider med inflation och så… Öh, vänta… Shit! Okej, bryr mig inte så mycket om det inte hade varit detta att jag bara skriver en blogg som ingen läser. Men 100 kr per månad är inte värre än för alla streamingtjänster som jag inte tittar i den omfattning jag betalar för. Så. Allt kostar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *