Search

Nostalgi – det var bättre förr

Egentligen förstår jag inte varför sociala medier fått sådant genomslag. Jag finns på många plattformar, men accepterar egentligen bara Twitter som miniblogg. Att använda Twitter till att länka till nyheter som alla har tillgång till, är det mest hjärndöda jag vet. När det gäller Facebook och Instagram, måste jag säga att det var bättre förr. Algoritmerna och begränsningarna i att själv sortera och rangordna sitt flöde är direkt förkastligt. Och alla reklam. Vartannat inlägg är reklam vilket är overkill.

Så varför självdog bloggosfären? Gamla gardet för 25 år sedan tröttnade? Nytillskotten förstod inte. Influencers satte in dödsstöten med att ha sponsrade inlägg (då försvinner trovärdigheten i en blogg). Och gratistjänsterna försvann, alla bloggportaler. De som finns kvar har märkliga användarvillkor, som att det är kostnadsfritt men att allt som publiceras i en blogg ägs av ägaren till portalen och inte bloggaren. Eller så tar man ut enorma kostnader för att husera en bloggare. Det är billigare att själv använda sig av ett webbhotell och webbadress, men det kräver mycket tekniskt kunnande då webbhotellen inte är särskilt välvilligt inställda till sina kunder. Så det är ganska omöjligt att blogga och kräver ett engagemang som ingen uthärdar när det finns gratistjänster andra sociala medier. Det är faktiskt lite sorgligt. Det känns som om bloggosfären bidrog till mer än soppan av sociala medier. Det var mindre yta, mer innehåll. Substans. Lärdom. Medmänsklighet. Och det var spännande upptäcka nya bloggar med nya personligheter och nya erfarenheter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *