Search

Buffy

Självklart såg jag Buffy the Vampire Slayer för 25 år sedan! Eller…?

Jo, något enstaka avsnitt och jag fick inte mycket sammanhang i det. Särskilt bra… nä. Vampyrer är inte riktigt min grej. Inte zombier heller. Trots idoga försök är detta inget framgångskoncept hos mig som tv-tittare. Förutom när det kommer till Supernatural (jag blev ett fan först när de drog in änglar i handlingen) som till viss del påminner om Buffy.

I ett avsnitt av Muren sa en tävlande att hon hade sett om Buffy nu och att kvaliteten inte gått förlorad trots åren. Därför bestämde jag mig för att ge serien en chans och se den från början hur plågsamt det än skulle bli att genomlida säsong 1. Jag brukar ge upp serier innan jag sett första säsongens sista avsnitt. Nästan utan undantag är säsong 1 alltid dåliga när de ska etablera karaktärer och en storyline.

Jag är efter en vecka i slutet av säsong 3. Från säsong 4 kan jag parallellt med varje avsnitt också följa Angel. Också en serie jag sett enstaka avsnitt av och inte nappat. Men Buffy säsong 1 var verkligen dålig, kändes tillgjord och ansträngd vad gäller manus, handling och vampyrer. Ganska snabbt fick man ändå in andra väsen att slakta än vampyrer och man styrde upp lite så de endimensionella vampyrerna fick personligheter. Först från avsnitt 3-4 i säsong 2 fann man formen och drivet för handlingen. Den röda tråden blev nu också tydligare även om avsnitten generellt sett är fristående.

Dippen verkar vara säsongernas första avsnitt med en deppig Buffy som är väldigt irriterande och inte verkar logisk för karaktären.

Men jag är fast i tonårsdramat som är ganska tidlöst och inte skriker millennium eller 90-tal. Effekterna är hyfsade även om sminkningen inte är lysande. Serien håller trots 25 år har gått. Det är karaktärernas utveckling som är behållningen.

Det enda jag stör mig på är att frisyrerna och hårfärgerna ständigt ändras. Oz (Seth Green) har på 1,5 säsong haft mörkrött hår. Och mellanrött. Och rödblont. Och blont. Och mörkbrunt. Och svart. Buffy har haft sex nyanser av blont samt minst lika många frisyrer med och utan lugg. Fascinerande.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *