Search

Infektionskänslig

Många virusinfektioner har en inkubationstid på cirka tre dagar från smittotillfälle till symtom.

För tre dagar sedan var jag hos tandhygienisten. I kväll känner jag mig… infekterad. Bränner i ögonen som vid feber, lite halsont, lite huvudvärk, ruggig (inte frusen eller frossa). Vad detta är vet jag inte, förmodligen ingenting.

Jag är otroligt infektionskänslig. Kombinationen MS-medicin som ändrar mitt immunsystem (drar ner på immunsystemet för att det inte ska attackera friska celler, men skyddar då inte heller mot naturligt mot virus jag inre redan har antikroppar mot), samt långvarig isolering där jag inte utsatts för virus eller bakterier genom kontakt med andra människor. Även snälla och ofarliga virus gör mig då sjuk.

Nu är skägg en nackdel under en pandemi, för även om jag har visir, munskydd, handlar, sprit och håller avstånd och är noga med att inte kontaminera rena händer eller alls röra vid ansikte och slemhinnor, så är jag inte hundraprocentigt skyddad. Men tillräckligt för att smitta inte får starkt fotfäste även om jag får i mig mindre mängder virus. Intalar jag mig själv (för att dels är sant i någon grad, och dels för att inte bli hypokondrisk.

De 45 minuter jag var hos tandhygienisten var jag tvungen ta av mig all skyddsutrustning, men p andra sidan hade tandhygienisten på sig munskydd, visir och latexhandskar. Men om han med handskar på tog i något som hade virus, så var jag väldigt oskyddad.

Men hade nu tandhygienisten covid-19, så lär jag få veta det via smittspårning. Som samhällsfarlig sjukdom ska smittspårning ske. Jag var med om det för 2-3 år sedan efter att ha varit på akuten. Någon dag senare ringde smittspårats från akuten och bad mig uppsöka infektionskliniken för provtagning av mässlingen som också räknas som samhällsfarlig sjukdom som ska anmälas enligt Smittskyddslagen. En smittad patient hade varit i väntrummet samtidigt som jag och jag har inte haft mässlingen. Mässlingen är otroligt smittsamt. Räcker att vistas i samma lokal. För ett år sedan jämfördes covid-19 med mässlingen; samma grad av smittsamhet. Men jag hade inte smittats med mässlingen. Det tog några dagar innan svar kom, men jag hade rejält med antikroppar vilket tydde på att jag trots allt haft mässlingen som barn. Så pass mycket antikroppar att det inte kommer bli aktuellt komplettera med vaccination.

Vad det är jag har nu vet jag inte. Nåt. Kanske. Som sagt är jag otroligt infektionskänslig och för precis allting. Kanske detta är en lättare förkylning vilket kan betyda två saker. Att jag är frisk och symtomfri i morgon när jag vaknar, eller utvecklar sig till otroligt kraftfullt då jag helt saknar motståndskraft.

Förstår fortfarande inte varför folktandvården ansåg det så nödvändigt att besöka tandhygienist under pandemi när jag tillhör fyra riskgrupper, väntar på vaccination Fas 1 och är infektionskänslig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *